radio

RADIO 1
Interview met Reinildis van Ditzhuyzen over het boek, de juwelen en geschenken van het Koninklijk Huis.
Let op: van 34.00 min. tot 41.25 min.
Klik hier om te luisteren.

fruitschaal

GESCHENK STAD AMSTERDAM
Deze zilveren fruitschaal is onderdeel van een door Jan Eisenloeffel strak ontworpen tafelgarnituur. Een huwelijksgeschenk van de stad Amsterdam aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik.
Tussen de amethisten zijn vlakken email aangebracht.
Foto: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

louise

LOUISE DE COLIGNY
Louise de Coligny, 4de vrouw van prins Willem I van Oranje, draagt hier rouwkleding met een rouwhoed na de moord op haar man in Delft (1584). Zo wordt Louise vijftien maanden na haar huwelijk onverwachts weduwe. Ze blijft achter met haar zes maanden oude zoontje: Frederik Hendrik.
Foto: KSDW

mantel

FOTO'S PAGINAGROOT
Alle foto's in het boek zijn paginagroot afgedrukt! Een lust voor het oog.

Foto Rousel

ad

ARTIKEL AD
Een prachtig artikel over HET ORANJE-NASSAU boek in het Algemeen Dagblad. Het artikel verwijst naar de toegevoegde artikelen in het boek over mode, juwelen, serviezen en het leven aan het hof.

rammelaar

OORSPRONG TITEL: PRINS VAN ORANJE
Dit geschenk heeft de Franse stad Orange - oorsprong van de titel Prins van Oranje - hij Gustave Keller in Parijs laten vervaardigen ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana.
Foto: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

GOUDLAME

GOUDLAME
tekst volgt

behang

BEHANG
Het behang dat wij kennen is nog niet zo oud. Lange tijd verfraaide men de muren met wandtapijten en gobelins, toen met goudleer en behangselschilderijen, en pas vanaf ongeveer 1800 met papieren behang.
Foto: Uniquole / wandbekleding in Paleis Oranienbaum

m

TOPFOTO'S
Speciaal voor dit boek zijn afbeeldingen uit de Koninklijke Verzamelingen, het Rijksmuseum en het Mauritshuis geselecteerd.

Voorts zijn topfoto's van de RVD en van bekende fotografen als Erwin Olaf (zie afbeelding), Eddy Posthuma de Boer, Robin Utrecht opgenomen.

AMALIAA

LEZING MUSEON
Door Reinildis van Ditzhuyzen
Dinsdag 21 april 2015

200 jaar Koninkrijk, 500 jaar Oranjes en slimme verstandshuwelijken
We vieren dit jaar 2015 nog steeds het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk der Nederlanden, dus dat is actueel. Maar wij zijn natuurlijk al heel lang met het Huis van Oranje verbonden: al bijna 500 jaar! En het bijzondere was in die eerste 300 jaar, dat de Oranjes in ons land geen regerende vorsten waren, maar stadhouders. Bovendien werden wij een Republiek - en dat was nogal opvallend tussen al die zwierige koninkrijken om ons heen.

Over de manier waarop de Oranjes zich hebben weten te positioneren, ja, zich zelfs tot merk wisten te verheffen, gaat de voordracht - waarbij de slimme verstandshuwelijken die zij sloten hun positie extra versterkten en soms de Oranjedynastie voor uitsterven behoedden. Zij zorgden bovendien voor een opmerkelijke kunst- en cultuuroverdracht, ook naar onze buurlanden.

Ten slotte zal Reinildis van Ditzhuyzen ingaan op de manier waarop koningin Beatrix en haar zoon Willem-Alexander hun koningschap invullen, elk op haar/zijn eigen wijze. Kortom, een tour d ́horizon d ́Orange!

Meer info over de dinsdagmiddaglezingen in het Museon, klik hier.
Foto: KSDW

radio

LUISTER NAAR
HET RADIO INTERVIEW

Op zaterdag 3 januari 2015 vond een boeiend radio interview plaats bij de Tros Nieuwsshow op NPO 1.
Luister hier.

U kunt het boek vanaf nu bestellen of ophalen in Den Haag:

Ga naar BESTEL BOEK

Reinildis van Ditzhuyzen (auteur)
Nicole Uniquole (beeld)

joye

AMALIA VAN BREDERODE
De Haagse societykoningin Amelie van Brederode (nichtje van Amalia van Solms) geniet zo van vrolijkheid en vertier, dat ze in 1652 een heuse ‘Club van Plezier’ opricht. De leden komen uit de hoogste Haagse kringen.
Foto: KSDW

zwaard

SCHETSEN VOOR ORANJE
Een aanntal schetsen van ontwerpen uit de collectie van Jacob Vos, een Rotterdamse juwelenfabrikant, zijn behouden gebleven. In 1883 verkreeg zijn bedrijf de titel van Hofleverancier, waarna hij sieraden mocht ontwerpers voor het Nederlands Koningshuis.
ABN AMRO Historisch Archief, getoond in de tentoonstelling 'Dutch Design - Huis van Oranje' in Paleis Oranienbaum / curator Nicole Uniquole, teksten van Reinildis van Ditzhuyzen

duits

14 SEPTEMBER 2016
Wij zijn verheugd met de Duitse vertaling van het Biografisch Woordenboek Oranje-Nassau!
Op 14 september wordt het boek in Paleis Oranienburg gepresenteerd door Reinildis van Ditzhuyzen.
De vertaling is mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.
Foto Frieda Mellema

filmpje

BLAUW BLOED
Het programma Blauw Bloed heeft veel aandacht besteed aan het Oranje-Nassau boek. Het filmpje over de officiele boekpresentatie in de voormalige residentie van de Friese Nassaus ziet u hier:
Filmpje

emma

HUWELIJKSGESCHENK
Deze hanger met het in de diamant gegraveerde portret van koning Willem III was zijn huwelijksgeschenk aan zijn tweede vrouw koningin Emma. die het onmiddellijk op haar bruidskleed droeg.
Terwijl de steen geslepen is in Amsterdam, is het sieraad door Oscar Massin in Parijs vervaardigd in goud en zilver, bezet met robijn en smaragd, en voorzien van een kleine opbergruimte.
Foto: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag